Bejelentkezés

Miért regisztrálj a mitvigyek.hu-n?

  • Ingyen nézheted meg a cikkek részleteit!
  • A cikkeket pdf formátumban is letöltheted!
  • Folyamatosan tájékoztatunk, ha valami frissül az oldalon!

Vészhelyzet esetén

Facebook

Az egyes utazók utazással összefüggő attitűdjei nagyon eltérőek lehetnek. Különbözőek vagyunk a tekintetben, hogy mennyire tartjuk fontosnak beadatni az egyes ajánlott oltásokat, mekkora „túlélőkészlettel” (legyen szó élelmiszerről, gyógyszerről, készpénzről, stb.) indulunk neki az ismeretlennek,

otthonunkat hermetikusan elzárjuk-e távollétünkben a külvilágtól, netán egy hozzánk közel álló ismerősre, családtagra bízzuk. Mindenki rendelkezik ilyen beidegződésekkel függetlenül utazásai gyakoriságától. A kérdés már csak az: vajon tisztában vagyunk vele, mit tennénk, ha valami nem várt veszély kellős közepén találnánk magunkat? Ráadásul abban a kiszolgáltatott helyzetben, hogy biztonságot adó otthonunktól távol, egy teljesen idegen terepen kell szembenéznünk vele?

 

Vegyük hát sorra, milyen potenciális katasztrófahelyzetek adódhatnak, de ami ennél is fontosabb: mit tehetünk, hogy biztosan túléljük?

 

Földrengés

Amennyiben a világ valamely távoli pontjára utazunk (különös tekintettel Amerikára vagy Japánra), legvalószínűbb természeti katasztrófa, mellyel találkozhatunk, a földrengés.

Teendők a rengés alatt:

Amennyiben zárt helyen tartózkodunk: lehetőség szerint guggoljunk a legközelebbi, stabilnak tekinthető asztal alá. Amennyiben erre nincs lehetőségünk az ágy alá is hasalhatunk. Ha valamilyen oknál fogva egyik opció sem elérhető, álljunk a helyiség sarkába és kezünkkel igyekezzünk védeni a fejünket és arcunkat. Fontos, hogy maradjunk távol minden olyan tárgytól és bútortól, ami ránk zuhanhat, ezen kívül az ajtóktól és ablakoktól is. Kapualjba kizárólag akkor meneküljünk, ha biztosan tudjuk, hogy kellően alá van támasztva, és garantáltan túléli a rengést, bármekkora legyen is az. Maradjunk az épületben egészen a rengés végéig, közben törekedjünk a lehető legkevesebb helyváltoztatásra. Földrengéskor liftet használni tilos! Amennyiben épp bent tartózkodunk a katasztrófa idején, igyekezzünk mihamarabb megállítani és kiszállni belőle.

A szabadban: törekedjünk a lehető legkevesebb helyváltoztatásra, de igyekezzünk az utca közepére jutni, távol az épületektől, vezetékektől és utcai lámpáktól. Kezünkkel, táskánkkal óvjuk a fejünket! Legnagyobb veszélyben az épületek fala mentén és a kijáratoknál vagyunk.

Mozgó járműben: saját gépjárművünkben álljunk meg az első biztonságosnak ítélt helyen, a lehető legtávolabb az épületektől, vezetékektől, utcai lámpáktól. A rengés végeztével lassan és óvatosan vezessünk, kerülve azokat a helyeket (pl. hidak, felüljárók, lehajtók, stb.), melyek károsodhattak. Ha tömegközlekedési eszközön ér a földrengés, kapaszkodjunk erősen, és minden esetben kövessük a személyzet utasításait.

Ha a romok alá kerültünk:

Fontos, hogy sose használjunk öngyújtót, valamint ügyeljünk rá, hogy minél kevesebbet mozogjunk (sérüléseinktől függetlenül), hogy a lehető legkevésbé verjük fel a port. Legjobb, ha szánk elé zsebkendőt vagy textildarabot teszünk, mely némileg megszűri az amúgy is nagyon poros levegőt. Igyekezzünk kopogtatással (vezetéken, falon) jelezni a mentőcsapatnak, kiabálni csak végső esetben próbáljunk (épp az imént említett nagy koncentrációban jelen lévő porra való tekintettel). Egy síp azonban jó szolgálatot tehet.

A rengés után:

Amennyire csak lehet, készüljünk fel az utórengésekre, melyek tovább súlyosbíthatják a kialakult helyzetet. Tengerpart közelében fokozott veszélyt jelent a tenger közelsége, hiszen a földrengést gyakran követi szökőár. Feltétlenül kövessük nyomon a hatóságok figyelmeztetéseit, és igyekezzünk minél magasabban fekvő területre jutni.

Ha szállásunkon ért a rengés, néhány egyéb biztonsági óvintézkedést is meg kell tennünk (amennyiben lehetőségünk van rá): zárjuk el a tűzhelyet és ellenőrizzük a vezetéket, hogy nem károsodott-e. Az esetlegesen fellobbanó tüzet haladéktalanul oltsuk el! Ha gázszagot érzünk, netán szivárgást hallunk, nyissunk ablakot, és sürgősen hagyjuk el az épületet. Ellenőrizzük az elektromos hálózatot. Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztalunk, kapcsoljuk le a biztosítószekrénynél. Ügyeljünk rá, hogy véletlenül se lépjünk tócsába, ilyen körülmények között ugyanis könnyen áramütést szenvedhetünk! Amennyiben a víz- és/vagy csatornahálózatnál fedezünk fel megrongálódásra utaló jelet, tartózkodjunk az illemhely használatától, és ha tudjuk, zárjuk el a főcsapot.

A szükséges óvintézkedések megtétele után haladéktalanul keressük fel a legközelebbi evakuálási pontot, amennyiben azt nem érezzük elég biztonságosnak (pl. cunami-veszély miatt), mehetünk az eggyel távolabbihoz is. Ha van, tartsuk magunknál elemes zsebrádiónkat és hallgassuk a híreket, így több információhoz juthatunk. A károsodást szenvedett szállásunkhoz csak kifejezett utasításra menjünk vissza, önkényesen sose döntsünk a hazatérés mellett. Igyekezzünk segíteni bajbajutott embertársainkon, ha szükséges nyújtsunk elsősegélyt. Súlyosan sérült személyt viszont kizárólag akkor mozgassunk, ha egyébként veszélyben lenne az élete!

Nagyon fontos, hogy értesítsük a nagykövetség konzuli ügyeletét, és jelezzük állapotunkat (akár szenvedtünk sérülést, akár nem). Ha bajba jutottunk, vagy tudomásunk van bajba jutott magyar állampolgárról, haladéktalanul jelezzük ezt is! Amennyiben nem érjük el az ügyeletet, akkor közvetlenül a külügyminisztériumot hívjuk!

 

 

 

Szökőár (Cunami)

A szökőárról ismeretes, hogy földrengés, földcsuszamlás, netán meteor-becsapódás eredményeképpen jöhet létre. Bár több, különböző tényező együttállása szükséges a kialakulásához, már egy veszélytelennek tűnő, 45 centiméteres árhullám is hatalmas pusztítást képes okozni. Mi a teendő tehát, ha épp a tengerparton történő tartózkodásunk idején érzékelünk földrengést? Az első és legfontosabb, hogy haladéktalanul feküdjünk a földre, és a lehető legkisebbre húzzuk össze magunkat. Ne mozduljunk, míg a rengés véget nem ér! Utána, összeterelt családtagjaink társaságában, a lehető leggyorsabban hagyjuk el a partot! Ingóságaink összegyűjtésére azonban egy másodpercet se pazaroljunk, hiszen ha kialakult, a cunami perceken belül elérheti a partot. Próbáljunk minél magasabban fekvő területre menekülni, a leszakadt elektromos kábelekre, épületekre, hidakra azonban ügyeljünk, véletlenül se menjünk a közelükbe, mert a lehulló törmelék komoly sérülést okozhat.

Mit kell tennünk, ha elrendelik a szökőárfigyelést (tsunami watch, tsunami information)?

Amennyiben olyan desztinációba utazunk, ahol köztudott, hogy előfordulhat szökőár (vagy más természeti katasztrófa, mely kitelepítéssel járhat), először is rendelkeznünk kell kimenekítési csomaggal. Ennek fontos ismérve, hogy könnyen szállítható legyen, súlya ne haladja meg a 20 kg-ot, s minden esetben legyen rajta feltüntetve a tulajdonos neve. Amennyiben a kitelepítés csak rövidebb időre szól (3-6 óra időtartamra), elég a legszükségesebbeket magunkkal vinni, úgy mint: víz, gyógyszerek (melyeket az elkövetkezendő órákban szükséges bevenni), csecsemő részére egy adag tej vagy tápszer, kisgyermek kedvenc játéka vagy könyve. Ha a kiköltözés várhatóan hosszabb időre szól (akár napokra) a csomagból az alábbiak sem hiányozhatnak: személyi okmányok, értéktárgyak, készpénz, bankkártya, nem romlandó élelmiszer, személyenként minimum 1 liter ivóvíz, évszaknak megfelelő lábbeli, felsőruházat, fehérnemű, tisztálkodási eszközök, rendszeresen szedett gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök (a gyógyszerérzékenységet jelezni szükséges!), takaró, továbbá ha van, hordozható rádió.

Szökőárfigyelés estén folyamatosan hallgassuk a rádiót, hogy azonnal értesüljünk az esetleges változásokról, új információkról.  Legyünk tisztában családtagjaink tartózkodási helyével (ha nem voltunk éppen együtt a megfigyelés kihirdetése idején), egyeztessük velük a kimenekítési tervet. Amennyiben különleges menekülési szükségleteink vannak, vagyis kiskorú, idős, netán mozgáskorlátozott hozzátartozónk, tartsuk észben, hogy velük lassabban megy a helyszín elhagyása, ezért időben induljunk el, ha arra kerül a sor, ne késlekedjünk!

Mit kell tennünk, ha elrendelik a szökőár-riadót (tsunami warning)?

Továbbra is hallgassuk a rádiót, így szerezhetjük be a legtöbb és legbiztosabb információt. Minden esetben kövessük a helyi hatóságok utasításait! Használjuk az általuk javasolt menekülési útvonalakat, és ha szükséges, az általuk megjelölt (adott esetben magasabban fekvő) területekre meneküljünk!

Ha a cunami által veszélyeztetett területen tartózkodunk, vagyis saját fülünkkel halljuk a hivatalos szökőár riadó hangját, vagy bármi más módon érzékeljük közeledtét (visszahúzódó tenger, stb.), haladéktalanul vegyük magunkhoz a kimenekítési csomagunkat és meneküljünk a lehető legmagasabban fekvő területre! Ebben az esetben egy perc vesztegetni való időnk sincs, amint meglátjuk a közeledő hullámot, a menekülés mondhatni reménytelen kísérlet, elkéstünk…

A cunami elvonulta után is kövessük az eseményeket a rádióban, hiszen hasznos információkat közölnek pl. a megrongálódott épületekről, hidakról.  Segítsünk embertársainkon, nyújtsunk elsősegélyt, igyekezzünk kimenteni a sérülteket a romok alól. A súlyos eseteket csak végszükség esetén mozgassuk. Telefonunkat kizárólag segélyhívásra használjuk, a vonalak így is gyorsan túlterheltté válnak. Sose menjünk olyan épületbe, melybe betört a víz, hiszen alámosódhatott az alapja, így beszakadhat a padló vagy ledőlhetnek a falak.

 

Tornádó

Tornádó közeledtével az első és legfontosabb feladat, hogy biztos menedéket találjunk. Erre megfelelő lehet egy lakóépület alagsora, lehetőleg egy erős asztal alatt. Ha nincs alagsor, ideális lehet a tornádó érkezési útvonalával ellentétes oldalon fekvő szoba. Ha lehetőségünk van rá, nagyon fontos, hogy elzárjuk a gázt és lekapcsoljuk a villanyt. Helyezkedjünk a legtávolabb az ablakoktól és védjük magunkat takaróval vagy ágybetéttel. Iskolában, templomban, bevásárlóközpontban vagy moziban menjünk a kijelölt „túlélő” területre, óvóhelyre. Ha nincs ilyen, igyekezzünk legtávolabb kerülni a falaktól, ablakoktól, legideálisabb az épület közepe, egy kisebb bolt, szoba, WC vagy raktár. Ha nincs más, amivel védhetnénk magunkat, feküdjünk a földre és takarjuk el a fejünket, arcunkat. A liftet haladéktalanul hagyjuk el és sose keressünk menedéket gépkocsiban!

Amennyiben gépkocsiban tartózkodunk, mikor észleljük a tornádó közeledtét, hajtsunk a lehető leggyorsabban és a forgószél haladási irányától mindig jobbra! Keressünk felüljárót, alacsony hidat vagy vízátvezető csatornát és húzódjunk alá. A járművet minden esetben hagyjuk el, ne maradjunk lakókocsiban, buszban sem!

A legáltalánosabb szabály, hogy lehetőség szerint a föld vagy biztosan rögzített tárgy alatt keressünk menedéket.

A tornádó elvonulta után keressünk túlélőket, segítsünk bajba jutott embertársainkon, ha szükséges nyújtsunk elsősegélyt! Telefonunkat kizárólag segélyhívásra használjuk. Kövessük az eseményeket, híradásokat, televízión, rádión.

 

 

Járványok

Amennyiben épp nyaralásunk alatt üti fel fejét valamilyen ismeretlen kór, az első és legfontosabb szabály, hogy mindig kövessük a hatóságok utasításait, rögtön az első perctől, míg a vírust be nem azonosítják. Tekintettel kell lennünk az esetleges kellemetlenségekre is, pl. ha karantént rendelnek el. Tudnunk kell, hogy minden járvány idején bejelentési kötelezettség van érvényben, ami azt jelenti, hogy akár magunkon, akár máson észleljük a betegség tüneteit, azonnal jeleznünk kell a hatóságok felé. Amennyiben magunkon azonosítjuk a tüneteket, ügyeljünk rá, hogy kerüljük a társas érintkezést és várjuk meg a kiérkező orvosokat.

Megelőzésképpen törekedjünk a maximális higiéniára: gyakran mossunk kezet, különösen alaposan étkezések előtt és hazaérkezés után. A potenciális gócpontokat, úgy mint nyomornegyed, állatfarm messzire kerüljük el. Ne menjünk zsúfolt bevásárlóközpontokba, kerüljük a tömegközlekedést, ha utcára lépünk, arcunkat fedjük el kendővel, maszkkal. Ne érintkezzünk emberi vagy állati eredetű testnedvekkel, vizelettel, széklettel, sem olyan tárggyal, mely kapcsolatba kerülhetett fertőzöttel, annak testnedvével, stb. és állatokkal sem! Ha halott embert vagy elhullott állatot látunk, sose érintkezzünk vele, de azonnal jelezzük a hatóságoknak. Fokozott figyelemmel kell lennünk a gyerekek, idősek és mindazok iránt, akik valamilyen oknál fogva nem tudják teljes mértékben betartani a szükséges óvintézkedéseket. Sose fürödjünk természetes vízben, fogyasztani pedig kizárólag palackozott italt és vákuumcsomagolt ételt szabad!

Ezen felül folyamatosan kövessük a híradásokat, rádiót, így tájékozódhatunk az aktuális helyzetről, szükséges utasításokról.

 

Terrortámadás

Sajnos olykor ennek lehetőségével is számolni kell. A terrorcselekmények célpontjait alapvetően nehéz behatárolni, de általánosságban véve elmondható, hogy a könnyen sebezhető, kevésbé védett, szimbolikája vagy funkciója révén jelentőséggel bíró, tömegek által látogatott objektumok a legveszélyeztetettebbek, úgy mint katonai, kormányzati, polgári épületek, nemzetközi külképviseletek, közlekedési csomópontok, energetikai rendszerek és a bevásárlóközpontok.

Utazásaink során (különösen olyan országban, ahol fokozott a terrorfenyegetettség) legyünk nagyon óvatosak: ne fogadjunk el idegentől csomagot, sajátunkat pedig soha ne hagyjuk őrizetlenül! Ha gyanús levelet, csomagot vagy szerkezetet találunk, azonnal értesítsük a helyi biztonsági szolgálatot vagy rendőrséget. Térképezzük fel azoknak az épületeknek, intézményeknek a vészkijáratait, ahol gyakrabban megfordulunk. Elromlott elektromos berendezéseinket, telefonunkat pedig kizárólag a szakmáját valamilyen módon igazoló szakemberrel javíttassuk meg.

A világ számos országában fenyeget a terrorizmus közvetlen veszélye, vagy tapasztalhatjuk azokat a szigorú, akár személyiségi jogokat sértő óvintézkedéseket, melyek épp a megelőzés érdekében vezettek be. Az egyes célterületek fenyegetettségéről, az utazást befolyásoló körülményekről a Külügyminisztérium honlapján találunk naprakész információt.

 

Online Utasbiztosítás