Egyiptom

Facebook
Egyiptom maga a megtestesült misztikum: mindenki által ismert, monumentális műemlékei turisták tömegeit vonzzák minden évben, de varázsa nem pusztán ezeknek a csodálatos építményeknek köszönhető.  Az ellentétek országaként Kelet és Nyugat egyszerre, az északi területek kő- és homoksivatagai pedig éles kontrasztot alkotnak a déli területek páratlanul gazdag, színes élővilágával, valamint a pezsgő tengeri élettel . Egyszerre szembesülhetünk itt a komor szegénységgel és a fényűző luxusszállodákkal, vagyis bátran kijelenthető, hogy lehetőségünk adódik megvizsgálni ugyanazt a világot, megannyi aspektusból. Ha nyitott szemmel járunk, valóban sokkal gazdagabban térhetünk haza – de ennek, jelen körülmények között, semmi köze az anyagi világhoz…

 

 

Átlagos időjárás

Sharm El Sheikh:

JanFebMárÁprMájJúnJúlAugSzepOktNovDec
22°c 23°c 25°c 30°c 34°c 37°c 38°c 37°c 36°c 31°c 27°c 23°c
13°c 14°c 16°c 20°c 24°c 26°c 27°c 28°c 26°c 23°c 19°c 15°c

 

Hurghada:

JanFebMárÁprMájJúnJúlAugSzepOktNovDec
20°c 21°c 24°c 27°c 32°c 34°c 36°c 35°c 33°c 29°c 25°c 22°c
11°c 12°c 14°c 18°c 22°c 25°c 27°c 27°c 25°c 22°c 17°c 12°c

 

 

Elhelyezkedés, általános jellemzők

Egyiptom Észak-Afrika, egyúttal Délnyugat-Ázsia állama, a Sínai-félszigeten helyezkedik el. Transzkontinentális ország, mely annyit jelent, afrikai elhelyezkedése ellenére Ázsiába vezető szárazföldi átjáróval rendelkezik. Líbiával, Szudánnal, a Gázai-övezettel és Izraellel határos, északról a Földközi-, keletről pedig a Vörös-tenger mossa partjait. Fővárosa Kairó.


Az ország jelképeivé vált monumentális építményei (Szfinx, Gízai piramisok) a turizmus legfőbb attrakciói is egyúttal, de ugyancsak az érdeklődés középpontjában foglal helyet maga a kivitelezést végrehajtó, ókori egyiptomi civilizáció is. Nagy népszerűségnek örvendenek sejtelmes romvárosai, melyek közül feltétlenül érdemes felkeresni Memphiszt, Thébát, Karnakot, Luxort és természetesen a Királyok völgyét.


Azok számára pedig, akik nagy történelmi kalandozás helyett klasszikus tengerparti nyaralásra vágynak, Hurghada és Sharm El Sheikh lehet ideális célpont. Érdemes látogatást tenni El Gounában és Sahan városában is, aki pedig igazán különleges élményre vágyik, az Akabai-öböl északi részén fekvő Taba város nyújthat felejthetetlen élményt: földrajzi fekvéséből adódóan kiváló rálátást nyújt Jordániára, Izraelre és Szaúd-Arábiára egyaránt.


Az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra.

 

 

Egészségügy

Egyiptomba nincs kötelezően előírt oltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja: diftéria, tetanusz, tifusz, hepatitis A és B.


További info: www.oek.hu


Az egészségügyi ellátás állami, magán-, illetve nemzetközi gyógyintézmények közreműködésével valósul meg. Erről azt érdemes tudni, hogy az állami kórházak általános ellátásban és elsősegélyben ingyenesen részesítenek minden rászorulót, azonban színvonaluk lényegesen alulmúlja a magánkórházakét. Utóbbiakban európaihoz hasonló ellátásban részesülhetünk, és ezen intézmények felszereltsége is megfelelőnek tekinthető. Egyre nagyobb térhódításuk azonban az áraikon is tükröződik.


A gyermekbetegségek itt nem jelentenek veszélyt, hiszen a helyi gyerekek a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően részesülnek a szükséges védőoltásokban.


Magas azonban a hepatitis B-vel és C-vel fertőzöttek aránya!


Problémát jelent továbbá a bilharzia általi megbetegedés, mely a lakosság nagy részét (főleg a falun élőket) érinti, de a kórokozó gyakorlatilag minden folyóban és csatornában jelen van! (A mételyféreg fertőzés, más néven Schistosomiasis fertőző megbetegedés, melyet egyfajta féreg okoz. Legfontosabb hordozója az ember, hiszen a férgek életciklusuk során kifejlett egyedként főként az emberi bélrendszerben élnek, petéik pedig a vizelettel örülnek az édesvizekbe. Ott köztes gazdaként csigákba jutva fejlődnek tovább, s a fertőzött vízzel a bőrön vagy nyálkahártyán keresztül jutnak vissza az emberi szervezetbe, ahol súlyos károkat okoznak.  Aki fertőzött területre utazik, tájékozódjon a lehetséges tünetekről, hiszen időben felismerve a fertőzés eredményesen kezelhető, hosszabb fertőzöttség azonban visszafordíthatatlan betegségeket, pl. bélrákot okoz! Ami a tüneteket illeti: a heveny forma lappangási ideje 2-7 hét, megjelenésekor láz, rossz közérzet, viszkető bőrkiütés, hasmenés, izomfájdalom, száraz köhögés, máj- és/vagy lépmegnagyobbodás léphet fel. A megjelenést követően azonban 2-8 hét elteltével a beteg tünetmentessé válik. Idült formában a fertőzés kezdete után kb. 6 hónappal, de akár csak évekkel később jelentkeznek ismét a tünetek. Korai panasz lehet a hasmenés, hasi fájdalom, véres széklet, valamint a jobb oldali bordaív alatti hasi fájdalom (májmegnagyobbodás jele). A kezeletlen fertőzés 5-15 év alatt okoz olyan súlyos tüneteket, mint állandó étvágytalanság, gyengeség, béldaganatok kialakulása, súlyos testsúlyvesztés, vérhányás, hasvíz felszaporodás, veseebetegségek.)


Bár a csapvíz az ország nagy részén iható, erős klórozottsága miatt inkább palackozott alternatíva fogyasztása javasolt.


Mint minden utazás előtt, itt is fontos megemlíteni, hogy indulás előtt feltétlenül kössünk mindenre kiterjedő utasbiztosítást!

 

 

Fizetőeszköz, hasznos információk

Hivatalos fizetőeszköz az egyiptomi font (EGP)


1 EGP ~ 40 HUF


(Indulás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról!)


A szállodákban és egyes üzletekben lehetőség van bankkártya, utazási- vagy eurocsekk használatra, azonban a piactereken és nílusi kirándulóhajókon kizárólag készpénzes fizetés lehetséges.


A szállodák árfekvése szorosan összefügg az általuk kínált szolgáltatás minőségével. Európai normáknak megfelelő színvonalú szállásnak az egyiptomi 3 illetve 4 *-os hotelektől felfelé számíthatunk. Itt kb. 15 és 50 USD/ágy/nap közötti áron tudunk megszállni. Éttermek tekintetében is hasonló a helyzet, már ami az árszínvonal és a szolgáltatás minősége közötti párhuzamot illeti. Általánosságban véve elmondható, hogy az éttermek árfekvése némileg alacsonyabb az itthon megszokottnál.


Magyar turisták számára alapvetően biztonságos úticél Egyiptom, ugyanakkor néhány területen fokozott körültekintés szükséges. Felső-Egyiptomban Minia és Luxor között kifejezett óvatosság indokolt, Luxor és Hurghada között pedig kizárólag konvojban ajánlott közlekedni. A Sínai-félszigeten több túszejtés is történt az elmúlt időszakban külföldi állampolgárok sérelmére, azonban a tengerparti üdülőhelyek továbbra is biztonságosak. Kairóban feltétlenül kerüljük el a tömegdemonstrációk helyszíneit, amilyen pl. péntekenként a városközpontban fekvő Tahrír tér is! Alapvető és szigorúan betartandó szabály pedig, hogy katonai és rendőri szervekről, objektumokról, tüntetésekről saját biztonságunk érdekében soha ne készítsünk semmilyen felvételt! Minden eshetőségre felkészülve a Külügyminisztérium javasolja, hogy az Egyiptomba látogató magyar turisták érkezésükkor jelentkezzenek be a Magyar Nagykövetségen!


Ami a közlekedés biztonságát illeti, nemzetközi viszonylatban a közúti közlekedés során történő halálos, illetve súlyos kimenetelű balesetek száma kiemelkedően magas. Ezért egyéni utazás esetén lehetőség szerint kerüljük el a távolsági mini-buszokat, illetve a taxikat!


A nílusi (Luxor és Asszuán között), illetve az Asszuáni gáton túli Nasszer tavi hajóutak a turisták kedvelt programlehetőségei. Veszélyt kizárólag a homokviharos „hamaszin” időszakban jelenthetnek.


Életet veszélyeztető természeti katasztrófa nem jellemzi Egyiptom térségét, bár földrajzi elhelyezkedéséből adódóan földrengések viszonylag gyakran előfordulnak (többségük azonban csak műszerrel mérhető). A február és május közötti időszakot a „hamaszin” jellemzi, mely homokviharok előfordulásának kedvez. A téli hónapokban pedig – főként az ország északi részén és a Sínai-félszigeten – a nagy esőzések következtében - vízáradatra lehet számítani.

 

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgár érvényes útlevéllel (a belépéstől számított legalább 6 hónap érvényességgel), valamint vízum birtokában léphet Egyiptom területére.

 

 

Mit vigyek, mit ne?

Egyiptomba tilos bevinni élelmiszert, alkoholt, pornográf anyagot, fegyvert, valamint drognak minősülő anyagot.


Megmunkálatlan arany és műemléknek minősülő tárgy kivitele szigorúan tilos!


Bármilyen nemű drog, kábítószer tartása, netán árusítása több tíz éves szabadságvesztéssel, súlyos esetben halálbüntetéssel sújtható!


Számtalan gyógyszert és serkentőszert szigorú ellenőrzésnek vetnek alá, különösen az országból történő kilépéskor.


Az országba belépő turistáknak lehetősége van adómentes boltokban (Duty free shop) vásárolni, azonban csak előre meghatározott, maximalizált pénzösszegért. A pontos limitről a vámszolgálat alkalmazottjánál lehet érdeklődni!


Pénzt saját érdekünkben soha ne a feketepiacon váltsunk, forduljunk az erre kijelölt pénzintézetekhez (bankok, nemzetközi szállodák pénzváltói, magánpénzváltók).

További info: www.kulugyminiszterium.hu

 

 

Nagykövetség, konzulátus:

Magyarország helyi képviselete:

Nagykövetség Kairó
Cím: Cairo Zamalek, Mohamed Mazhar sári. 29.
Előhívó: (00)-(20)-(2)
Telefon: 7358659 ; 7358634
Ügyelet: 0020-2-7356478
Fax: 7358648
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Pető Tibor

Tiszteletbeli konzul működik Alexandriában és Hurghadában.

Egyiptom magyar képviselete:

Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége
Cím: Budapest 1125 Istenhegyi út 7/b
Telefon: 225-2150
Fax:
225-8596
E-mail: CLOAKING

 

Éghajlat

Egyiptom éghajlata száraz, sivatagi, tekintettel arra, hogy Észak-Afrika szubtrópusi övezetében helyezkedik el. Ezt a térséget enyhe telek és igen forró nyarak jellemzik. A Földközi-tenger partvidékén, illetve a Nílus deltatorkolatán kívül egész éven át meghatározó ez a kifejezetten száraz, forró klíma.


Három évszakot különböztethetünk meg: Egyiptom tele november 15-től március 15-ig tart, ezt követi július közepéig az ún. első nyár, majd a fennmaradó időszakban a második nyár. Utazásra legalkalmasabbnak a tél tekinthető, legkevésbé könnyen elviselhető az extra száraz és forró második nyár időszaka. Ekkor csupán az igazán nagy hőséget kedvelőknek ajánlják az utazást.

 

 

Hasznos

Az elektromos áram 220 V feszültségű, 50 Hz, a hazai normáknak részben megfelelő típusú csatlakozókkal, így adapterre nincs szükség. (Amennyiben mégis úgy adódik, helyben is könnyen beszerezhető.)


Javasolt elemlámpával is készülni az útra, tekintettel a gyakori áramkimaradásokra, illetve az alacsonyabb kategóriájú szállásokon, ahol olykor gyengébb világítással szembesülhetünk. Kisfogyasztóinkhoz ajánlott feszültségkiegyenlítővel is készülnünk!


A magyar mobiltelefonok természetesen itt is használhatóak, ehhez mindössze roaming szolgáltatás szükséges. Arról, hogy az egyes szolgáltatók esetében ennek használata automatikus vagy aktiváláshoz kötött, az adott szolgáltató tud megfelelő tájékoztatást nyújtani.


Egyiptomban az igénybevett szolgáltatásokért szokás borravalót (baksist) adni!

 

"Töltsd le az univerzális csekk-listát Egyiptomhoz, mely megkönnyíti a felkészülést, a vásárlást, a pakolást az útra és segít, hogy az utazásod előtt, alatt, után minden rendben legyen!”

Lépjen be a teljes tartalom letöltéséhez!

Mielőtt elindulsz:


 • Köss utasbiztosítást
 • Fénymásolat a fontos dokumentumokról
 • Egészségügyi biztosítás intézése az utazásra
 • Nemzetközi zöldkártya intézése
 • Vízum ügyintézés
 • Elektromos főkapcsolók lekapcsolása
 • Gázcsap elzárása
 • Bejövő vízvezeték elzárása
 • ..........................

  ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

  Bank és pénzügyek:

 • Bankkártyák
 • Hitelkártyák
 • Készpénz (EGP, USD)
 • Internet banking eszköz
 • Egészségügyi biztosítási kártya
 • Nemzetközi diákigazolvány

  Utazási papírok:

 • Útlevél
 • Vízum
 • Vezetői engedély
 • Jegyek (repülő, vonat, busz, hajó...)
 • Foglalási papírok
 • Törzsutas kártya
 • ..........................

  Ruhák:

 • Fürdő papucs
 • Fürdőruha/bikini
 • Blúz
 • Fehérnemű
 • Öv
 • Hajgumi
 • ..........................

   

 • Pizsama
 • Szandálok
 • Cipők
 • Túracipők
 • Hosszú ujjú pólók
 • Zoknik
 • ..........................

  Személyes tárgyak:

 • Szemüvegek
 • Szemüvegtok
 • Kontaktlencse folyadék
 • Kézitáska
 • Óra
 • Kulcsok
 • ..........................

  Egészség, Gyógyszerek:

 • Zsebkendő
 • Fogamzásgátló
 • Kondom
 • Személyes gyógyszerek
 • Hasmenés elleni és bélfertőtlenítő szer
 • Sebfertőtlenítő oldat, sebtapasz
 • ..........................

  Piperecikkek:

 • Aftershave/parfüm
 • Napozás utáni krém
 • Testápoló
 • Hajkondícionáló
 • Hidratáló krém
 • Dezodor
 • ..........................

   

 • Egészségügyi betét/tampon
 • Smink
 • Körömcsipesz
 • Szőrtelenítő krém
 • Fültisztító
 • Csipesz
 • ..........................

  Gyerekek:

 • Ceruzák
 • Játékok
 • Sapka
 • Szabadidő:

 • Könyvek
 • Hangszerek
 • Játékok
 • Mentőmellény
 • Magazinok
 • Számítógépes játékok
 • ..........................

  Eszközök:

 • Mobiltelefon és töltő
 • PUK-kód GSM
 • Telefonkártya
 • Fényképezőgép
 • Kamera
 • Memória kártya
 • Zene (CD/MD/MP4)
 • Ébresztőóra
 • Biztonsági PIN kódok
 • ..........................

....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

Kapcsolódó cikkek

Online Utasbiztosítás