Görögország

Facebook
Egy hely, mely minden kétséget kizáróan elvarázsolja látogatóit. Ahol a szívélyes vendégszeretet szinte beszippantja, magához láncolja utazóit. Nem véletlenül nevezik Görögországot a nyugati kultúra bölcsőjének, hiszen valóban az: gazdag történelmének kisebb-nagyobb szeletét mindenki ismeri, titokzatos, mítoszokkal átszőtt légköre már-már egy másik dimenzióba kalauzol.

 

 

Átlagos hőmérséklet:

Athén:

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
13°c 14°c 16°c 20°c 25°c 30°c 33°c 33°c 29°c 24°c 19°c 15°c
6°c 7°c 8°c 11°c 16°c 20°c 23°c 23°c 19°c 15°c 12°c 8°c

 

Kréta:

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
16°c 16°c 17°c 20°c 24°c 28°c 29°c 29°c 27°c 24°c 21°c 17°c
8°c 8°c 10°c 12°c 15°c 18°c 22°c 21°c 19°c 16°c 13°c 10°c

 

 

Elhelyezkedés, általános jellemzők

Görögország Európa állama, a kontinens délkeleti részén helyezkedik el, a Balkán-félszigeten. Északon Albániával, Macedóniával, Bulgáriával, keleten pedig Törökországgal határos. Keleti és déli partjainál az Égei-tengerben, míg az ország nyugati részén a Jón-tengerben fürdőzhetünk. Mindkettő a Földközi-tenger medencéjének részét képezi, s számtalan szigetnek ad helyet. Fővárosa Athén.

 

Az ország több szempontból is különleges helyzetben van: földrajzi tekintetben három egymástól teljes mértékben eltérő kontinens (Európa, Ázsia és Afrika) találkozási pontjánál fekszik. Másfelől történelmi emlékek hosszú sorát őrzi: az ókori Görögország, a Római és a Bizánci Birodalom, továbbá a török uralom négy évszázada mind-mind visszaköszön ránk. Méltán viseli továbbá a nyugati kultúra bölcsője megtisztelő címet, hiszen mondhatjuk, Görögország „adta” a világnak: a demokráciát, a nyugati filozófiát, az olimpiai játékokat, valóban bölcsője a nyugati irodalomnak, a történet- és politikatudománynak, a matematika alapjainak és a drámának.

 

Görögország fejlett térség, mely az alábbi szervezetek teljes jogú tagja: Európai Unió, Európai gazdasági és Monetáris Unió, NATO, OECD, Nyugat-Európai Unió, valamint az Európai Űrügynökség.

 

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra.

 

 

Egészségügy

Görögországba nincs kötelezően előírt oltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja: hepatitis A és B. Nagyobb természetjárásra készülőknek kullancsencephalitis elleni vakcinára is érdemes áldozni.


További info: www.oek.hu

 

Az egészségügyi ellátás megfelelő, azonban a magánklinikák lényegesen magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtanak, ami áraikban is hűen tükröződik. Utazás előtt tehát feltétlenül javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni, hiszen az ellátásért a helyszínen fizetni kell, a kezelések árai pedig igen magasak.

 

Rendhagyó veszedelem ugyan nem leselkedik ránk Görögország területén, azonban van néhány megszívlelendő jó tanács, hogy utazásunk valóban a felhőtlen pihenésről szólhasson. Az első és legfontosabb szabály, hogy - különösen a nyári időszakban - védjük bőrünket magas faktorszámú naptejekkel, fejünkre minden esetben tegyünk kendőt, kalapot, hiszen az intenzív napsugárzás könnyen napszúráshoz és/vagy leégéshez vezethet. Gondoskodni kell megfelelő mennyiségű (bőséges) folyadékpótlásról is, amire legalkalmasabb eszköz a tiszta víz. Arra azonban ügyeljünk, hogy az ország területén a csatornahálózat kiépítettsége nem megfelelő (ez az oka annak is, hogy a legtöbb helyen az egészségügyi papírt nem szabad a WC-be dobni), az ivóvíz-ellátás korlátozott, sok helyen nincs is elérhető édesvíz-készlet, emiatt kizárólag palackozott alternatívát fogyasszunk!

 

Kellemetlenséget okozhatnak továbbá a tengerfenéken található éles kövek, sziklák, illetve az élővilág jeles képviselői, pl. tengeri sünök, ezért azokon a szakaszokon, ahol nem látható tisztán, hogy mi kerül a talpunk alá, érdemes kifejezetten erre kifejlesztett gumicipőt viselni. Távolabb a zsúfolt partoktól, a félreeső területeken medúzák, ráják és murénák is szép számmal akadnak, biztonságunk érdekében jobb elkerülni őket. Kígyókkal, skorpiókkal és kellemetlen csípésű százlábúkkal az ország egész területén találkozhatunk, óvatosságra elsősorban a nagyobb turisztikai központokon kívül van szükség.

 

 

Fizetőeszköz, hasznos információk

Hivatalos fizetőeszköz az euró (EUR)


1 EUR ~ 264 HUF


(Indulás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról!)

 

Az országban használhatunk bankkártyát és automaták is szép számmal akadnak. Az uniós szabályoknak köszönhetően Görögországban ugyanolyan költséggel vehetünk fel pénzt, mintha itthon tennénk, egy olyan automatából, mely nem a saját bankunkhoz tartozik. Bank- vagy hitelkártyával folytatott eurótranzakció díja szintén megegyezik a hazaival, az euróban történő pénzátutalásért pedig egységes díjat kell fizetni.

 

A nyaralóhelyeken gyakorlatilag minden sarkon akad pénzváltó, de bankban vagy szállodában is van váltásra lehetőség – felár nélkül.

 

A szállodák, üzletek, utazási irodák, éttermek és autókölcsönzők probléma nélkül elfogadják Dinners Club, VISA, American Express, Euro- valamint MasterCard kártyáinkat.

 

Az üdülőhelyek korlátlan lehetőséget biztosítanak vásárlásaink lebonyolítására. A piacokon még alkudni is lehet, azonban korántsem olyan mértékben, mint az arab és afrikai országokban.

 

Amennyiben eredeti, hamisítatlan görög szuvenír után portyázunk, az alábbi portékák tökéletesen megfelelnek ennek a kritériumnak: kézzel szőtt takarók, szőnyegek, tradicionálisan hímzett  terítők, kerámiák, bőrtáskák, övek, pénztárcák, egyedi ékszerek, fametszetek, olívabogyós szappanok, tengeri fürdőszivacsok, kagylóból készült tárgyak, görög zenei hanghordozók, változatos fűszerfélék, borok és likőrök, mandulás édességek, zselék, a chalva (egy szezámmagos édesség neve), sajtok, timián, dió vagy mandula ízesítésű méz, de kimondottan görögnek tekinthetők a cseresznyéből, szilvából, fügéből készült lekvárok is.

 

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgár érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphet Görögország területére, 3 hónapot meg nem haladó időtartamra vízummentesen. A gépkocsivezetőknek ugyan nem szükséges nemzetközi jogosítvánnyal rendelkezniük, a műszaki és az ún. zöld kártya, valamint a jármű biztosításáról szóló irat azonban nélkülözhetetlen. Mindazok számára, akik az országban szeretnének gépkocsit bérelni, számukra nemzetközi jogosítvány megléte is alapkövetelmény.

 

 

Mit vigyek, mit ne?

Az utazás során személyes használatra vagy ajándékba szánt nem kereskedelmi jellegű áruk be- és kivitele nem esik korlátozás alá.

 

Jövedéki termékek esetén az alábbi mennyiségek vannak meghatározva: dohánytermékek esetén 800 szál cigaretta, 200 db szivar vagy 400 db szivarka, illetve 1 kg egyéb fogyasztási dohány. Alkoholtermékek esetén 110 liter sör, 20 liter köztes alkoholtermék, 10 liter tömény, vagy 90 liter bor (melyből max. 60 liter lehet pezsgő).

 

Az utazás idejére összekészített élelmiszer-csomagba nem ajánlatos könnyen romlandó élelmiszert tenni, hiszen ezek bevitelét szinte minden ország tiltja. Bármikor előfordulhatnak továbbá olyan termékek, melyek ideiglenesen beviteli/kiviteli tiltólistára kerülnek. Utazás előtt mindig érdemes ezekről tájékozódni!

 

Az országba házikedvenc állatútlevél birtokában, chippel vagy tetoválással ellátva, veszettség ellen beoltva szállítható.

 

Bármilyen történelminek minősülő tárgy kivitele tilos!

 

További info: www.kulugyminiszterium.hu

 

 

Nagykövetség, konzulátus:

Magyarország képviselete Görögországban:

Athena Nagykövetség
Cím: 16, Kalvou Str. Paleo Psychico 154 52 Athén
Előhívó: (30)(210)
Telefon: 675-2300
Ügyelet: 675-2300
Fax: 674-0890
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Kőrösi Csaba
E-mail: CLOAKING
Honlap: www.hunembassy.gr

Görögország magyarországi képviselete:

Görög Nagykövetség és Konzuli Osztály
Cím: 1063 Budapest, Szegfű u.3.
Postai cím: 1063 Budapest, Szegfű u.3.
Telefon: 413-2600, 413-2610
Fax:
342-1934
E-mail: CLOAKING

 

 

Éghajlat

Görögország éghajlata tipikusan földközi-tengerinek tekinthető, mely 25°C körüli éves átlaghőmérsékletet eredményez. A nyári időszak némiképp párásnak mondható, ilyenkor (főként júliusban és augusztusban) a hőmérséklet akár 35°C-ig is felkúszik.

 

Záporok, zivatarok természetesen itt is előfordulnak, de általánosságban véve elmondható, hogy az esős időjárás Görögország területén maximum egy-egy napig jellemző. A legtöbb csapadék az ország északnyugati térségében, főként Korfun tapasztalható, ott is leginkább a téli hónapokban.

 

A legmelegebb terület az ország déli része. Különösen Kréta szigetén és Kükládokban tapasztalható olykor már elviselhetetlen forróság, nem ritkán 40°C fölötti hőmérsékleti értékekkel.

 

A tenger hőmérséklete áprilistól novemberig kellemes 20-25°C-os. A rekkenő hőséget a fürdőzésen kívül a kifejezetten nyári időszakban jelentkező, friss, viszonylag kellemesnek mondható szél, a meltémi segít átvészelni.

 

 

Hasznos

Az elektromos áram 230 V feszültségű, 50 Hz, a hazai normáknak megfelelő típusú csatlakozókkal, így adapterre nincs szükség.

 

A magyar mobiltelefonok természetesen itt is használhatóak, ehhez mindössze roaming szolgáltatás szükséges. Arról, hogy az egyes szolgáltatók esetében ennek használata automatikus vagy aktiváláshoz kötött, az adott szolgáltató tud megfelelő tájékoztatást nyújtani.

 


"Töltsd le az univerzális csekk-listát Görögországhoz, mely megkönnyíti a felkészülést, a vásárlást, a pakolást az útra és segít, hogy az utazásod előtt, alatt, után minden rendben legyen!

Lépjen be a teljes tartalom letöltéséhez!

Mielőtt elindulsz:
 • Köss utasbiztosítást

 • Fénymásolat a fontos dokumentumokról

 • Egészségügyi biztosítás intézése az utazásra

 • Nemzetközi zöldkártya intézése


 • ..........................

 • ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

   Bank és pénzügyek:

  • Bankkártyák
  • Hitelkártyák
  • Készpénz (EUR)
  • Internet banking eszköz
  • Egészségügyi biztosítási kártya
  • Nemzetközi diákigazolvány

   Utazási papírok:

  • Útlevél
  • Vízum
  • Vezetői engedély
  • 
   
  • ..........................   Ruhák:

  • Fürdő papucs
  • Fürdőruha/bikini
  • Blúz

  • ..........................    

  • Pizsama

  • ..........................
   Személyes tárgyak:

  • Szemüvegek
  • Szemüvegtok
  • Kontaktlencse folyadék

  • ..........................


   Egészség, Gyógyszerek:

  • Zsebkendő
  • Fogamzásgátló

  • ..........................
   Piperecikkek:

  • Aftershave/parfüm
  • Napozás utáni krém
  • Testápoló

  • ..........................    

  • Egészségügyi betét/tampon

  • ..........................
   Gyerekek:

  • Ceruzák
  • Játékok
  • Sapka
  • Szabadidő:

  • Könyvek
  • Hangszerek
  • Játékok
  • Magazinok
  • Számítógépes játékok
  • ..........................

   Eszközök:

  • Mobiltelefon és töltő
  • PUK-kód GSM

  • ..........................


  ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........