Bejelentkezés

Miért regisztrálj a mitvigyek.hu-n?

 • Ingyen nézheted meg a cikkek részleteit!
 • A cikkeket pdf formátumban is letöltheted!
 • Folyamatosan tájékoztatunk, ha valami frissül az oldalon!

Camino-mitvigyek

Facebook
Akinek valaha is volt kezében Paulo Coelho könyv, egészen biztosan olvasott már róla. Részben talán az ő munkásságának is köszönhető, hogy manapság ekkora népszerűségnek örvend, s évről évre egyre többen vállalkoznak a megtételére.

Mit vigyek az El Caminora?


Miről is van szó pontosan?

Egy kis ismertető: az El Camino (tisztességes nevén Camino de Santiago vagy Szent Jakab út) egy középkori zarándokút, mely Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány úgy tartja, hogy ezen a helyen őrzik Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványait. Nagy jelentőséggel bír a keresztény zarándoklatok körében, hiszen Jeruzsálem és Róma mellett a harmadik legfontosabb célpont. 1993 óta a Világörökség része.

 

A ’80-as évek második felétől kezdve a Szent Jakab út mondhatni reneszánszát éli. Manapság nem kizárólag a magukat mélyen vallásosnak tartó emberek indulnak el rajta, mind többen akadnak, akik belső indíttatásból, valamiféle önkeresési folyamat részeként húznak túrabakancsot, s vágnak neki az ismeretlennek, hogy végigmenjenek rajta, vagy teljesítsék egy szakaszát.

 

Tudvalevő, hogy maga az út legfőbb jelvénye a fésűkagyló, mely az út mentén lépten-nyomon fel van festve.  Először is lássuk a lehetséges útvonalakat (bár az út jelentős része azonos, több kiindulópontból is választhatunk):

 

- Via Podiensis (Le Puy-ból, útvonala: Aubrac, Espalion, Estaing, Conques, Figeac, Marcillac, Lactoure, Eauze, Aire sur Adour, Ostabat – itt találkozik a következő kettővel);

- Via Lemovicensis (Vézelay-ból, útvonala: Nevers, Bourges, Déols, Saint Leonard de Noblat, Limoges, Périgueux, La Réole, Bazas, Saint-Sever és Ostabat);

- Via Turonensis (Párizsból, útvonala: Longjumeau, Montlhéry, Étampes, Orléans, Tours, Poitou, Montbazon, Sainte Catherine de Fierbois, Châtellerault, Poitiers, Lusignano, Melle, Saint Jean d'Angély, Saintes, Bordeaux, Dax, Ostabat);

- A nevezett három út csatlakozási pontja Ostabat, ahonnan egyesülve halad tovább a Pireneusokon át. Spanyol oldalon Pamplona után, Puente la Reinánál pedig becsatlakozik a Toulouse-ból érkező útba.

- Via France-nak a négy egyesült út találkozási pontjából induló szakaszt nevezzük, mely elvezet egészen Composteláig. (Útvonala: Estella, Los Arcos, Logroño, Nájera, Santo Domingo de la Calzada, Belorado, San Juan de Ortega, Burgos, Frómista, Sahagún, León, Astorga, Ponferrada, Villafranca del Bierzo, O Cebreiro, Sarría, Portomarín, Arzua, és végül a célpont, Santiago de Compostela.)

 

Térképen az alábbiképpen néz ki:

 

Az internet mondhatni roskadásig töltve a különféle információkkal arra vonatkozóan, hogy milyen módon, hány átszállással juthatunk az általunk kiválasztott indulási ponthoz. Közvetlen buszjárat egészen St. Jean Pied de Portig (sőt, Composteláig is) van, előbbibe 195, utóbbiba 255 euró/fő/út áron. Információim szerint viszonylag olcsó alternatívának számít EasyJet-tel Párizsba repülni, onnan éjszakai vonatjáraton Bayonne-ba utazni, ahol átszállhatunk Saint Jean Pied de Port-ba tartó vonatunkra (néhány órás várakozással azonban számolni kell). Persze a legolcsóbb megoldás, ha stoppal vágunk neki az útnak. Vagy gyalog. Bár itthonról némiképp nagy falatnak tűnik.

 

A zarándoklatot bárhol elkezdhetjük, nem hivatalos kezdőpontjának azonban St. Jean Pied de Port tekinthető, a Pireneusok francia oldalán. Innen indul a Via France, mely a teljes útvonal legnépszerűbb, egyúttal legkiépítettebb szakasza. Itt vehetjük fel zarándokútlevelünket (credenciál) is, melynek révén olcsó zarándokszállásokat vehetünk igénybe, valamint igazolja, hogy teljesítettük az utat, mely az oklevél kiállításához szükséges.  A különböző szálláshelyek ára ránk bízott adománytól kb. 10 euróig terjed. Fontos szabály, hogy a szálláshelyeken egyetlen éjszakát tölthetünk, valamint hogy kora reggeli ébresztésben lesz részünk. Kellemetlenségként előfordulhat, hogy a szálláshelyek beteltek, ebben az esetben panzióba vagy hotelbe tudunk betérni, ezek ára azonban jóval magasabb lehet.

 

Amit a Caminoról feltétlenül tudni érdemes, hogy megtételére több alternatíva is létezik. Legegyszerűbb, ám egyúttal legfáradtságosabb módja, ha gyalog vágunk neki, hiszen az út végig jól jelölt, kifejezetten erre a célra kiépített szakaszokkal. Bárki képes teljesíteni, aki nem szenved mozgásszervi betegségben, s nincs szív és érrendszeri panasza sem. Hogyan lehet az El Caminora felkészülni fizikailag? Ahány kalandvágyó, annyi válasz létezik valószínűleg erre a kérdésre. Van, aki egyáltalán nem izgul a megvalósítás mikéntjén, bízik benne, hogy mikor kell, felkészülés nélkül is viszi majd a lába előre. Más ezzel szemben hónapokra előre túrazsákkal járja a várost, és mindenhova gyalog megy. Bár sportos múltunk hasznunkra lehet, mint tudjuk, elkezdeni sosem késő. Érdemes tehát az indulás előtti időszakban napi szintű gyaloglást beiktatni az életünkbe, persze a fokozatosság elvét betartva, mind táv, mint hátizsákunk súlyának tekintetében. Ami azonban még ennél is fontosabb, a megfelelő túrabakancs beszerzése és főként bejáratása (a vízhólyagok köztudottan a zarándokok legfőbb ellenségei). A méretválasztásnál vegyük figyelembe, hogy sem a túl szűk, sem pedig az a lábbeli nem ideális, melyben a lábunk ide-oda tud csúszkálni. Amennyiben az úton mégis feltöri lábunkat a cipő, beköthetjük rugalmas pólyával, ami viszonylag jól orvosolja a problémát. A vízhólyagok legeredményesebb kezelési módja pedig, ha mihamarabb kiszúrjuk (fertőtlenített tűvel) és kiszárítjuk, ragtapasszal csak abban az esetben próbálkozzunk, ha ez nem sikerülne. Megoldást jelenthet továbbá, ha cérnát fűzünk át a hólyagon, a bevezetett oldalon Betadine-nal átitatva, így be tud szívódik a fertőtlenítő, a másik végén pedig elvezeti a vizet. Kevésbé esztétikus, ám kétség kívül hatásos módszer. Persze mint oly sok más esetben, itt is a megelőzésen van a hangsúly. Próbálkozhatunk vízhólyag megelőző krémmel ápolni megfáradt lábainkat, továbbá ügyeljünk rá, hogy a zoknink sose gyűrődjön a lábunkon, és lehetőleg ne is nedvesedjen át. Amennyiben ez mégis megtörténik, alaposan szárítsuk ki. A legmegfelelőbb viselet az éppen ilyen célokra tervezett túrazokni. Ha viszont már megtörtént a baj, elképzelhető, hogy a kezelés ideje alatt könnyebben elviselhető viselet a túraszandál, melyet ilyen esetben tanácsos zoknival viselni (a divat most nem mérvadó szempont).

 

Másik fontos dolog, aminek figyelmet kell szentelnünk: az izületeink védelme. A térd és boka tehermentesítésének legkönnyebb módja, ha túrabottal kelünk útra. Különösen fontos lehet ez, ha hozzávesszük, hogy hátunk és vállunk érdekében olyan hátizsákra van szükségünk, melyet a derekunkon is be tudunk csatolni. Ezek a zsákok ugyanis a csípőre és a láb izületeire terhelnek (itt jön be a képbe a túrabot hasznossága).

 

Amennyiben nem szeretnénk gyalogolni, biciklivel is útnak indulhatunk. Kis szépséghibája a dolognak, hogy helyenként kénytelenek leszünk elkerülni a dombok között vezető poros ösvényeket. A jó hír azonban, hogy kapható külön biciklis térkép, mely jelzi ezeket a kitérőket.

 

A klasszikus variáció azonban kétség kívül a ló- vagy szamárháton történő utazás. Lovat könnyűszerrel bérelhetünk, és egyes szállásokon istállók is vannak kialakítva, de azzal tisztában kell lennünk, hogy nem minden szálláshelyen tudnak majd fogadni.

 

Bármilyen módon kelünk is útra, sose felejtsük el védeni bőrünket a nap káros sugaraitól, használjunk magas faktorszámú fényvédő krémeket, napszemüveget és óvjuk fejünket a közvetlen napsütéstől kalappal, kendővel.

 

A másik legfontosabb szabály, hogy víz mindig legyen nálunk! Mivel sosem tudhatjuk, pontosan mikor találunk ivóvizes kútra, legalább fél litert mindig tartsunk magunknál. Ha mégis víz nélkül maradnánk, ne legyünk szégyenlősek, kérjünk a helyiektől, egész biztosan segíteni fognak. Az étkezések miatt azonban nem kell aggódni, számtalan bár és étterem áll az út mentén. Javasolt legalább napi 20 eurót magunknál tartani, de a nagyobb városokban bankautomaták is üzemelnek. Egészségügyi ellátás ugyancsak ezeken a településeken érhető el. A szolgáltatás igénybevételéhez azonban rendelkeznünk kell EU-s egészségügyi kártyával és utasbiztosítással is.

 

A csomagunkkal kapcsolatban aranyszabály, hogy a hátizsák súlya nem haladhatja meg testsúlyunk 10%-át. Ez persze – főként nők esetében – igen nehezen kivitelezhető, hiszen egy normál, 60 kg súlyú nő mindössze 6 kg-os táskát vihetne. Persze a cél érdekében bevethetünk néhány trükköt: pl. pólóból vigyünk a hagyományos pamut helyett műszálas túrapólót, törölközőből mikroszálasat, hálózsákból ún. light-ot, de  legalább nyárit, pulóverek közül pedig polárt válasszunk.

 

Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy mikor érdemes útnak indulni, a tavaszi és őszi időszakot lehet nyugodt szívvel kiemelni. Ekkor ugyanis nincs sem tömeg, sem forróság és a szúnyogok sem keserítik meg a zarándok életét. Ha április elején indulunk, a zarándokszállók többségét már nyitva találjuk, 15-ig Galícia tartományban pedig ezeken a helyeken kizárólag becsületkassza működik.

 

És hogy mennyibe kerül az út? Nos, ez sok mindentől függ. Aki soha életében nem túrázott annak előtte, nos neki jelentős kiadást jelent az alapvető felszerelések beszerzése, úgy mint túracipő, kulacs, hálózsák, stb. Gyógyszerekkel természetesen ugyancsak készülnünk kell (Algopirin, széles spektrumú antibiotikum, gyulladásgátló kenőcs, stb.). Ha csak nem stoppal vagy gyalogosan megyünk utunk kiinduló pontjára, bizony az utazás költségeivel is számolnunk kell. Egy spanyol nyelvű költség-kalkulátor tanulsága szerint pedig napi 29 euróból lehet kijönni (ez a szállás és étkezés költségeit foglalja magába).

 


 

 

  Mit vigyek az El Camino-ra?

 • túracipő, szandál, papucs
 • esőkabát
 • 3 póló
 • 2 túranadrág (1 háromnegyedes és 1 combnál lecipzározható hosszú)
 • 1 ujjatlan póló
 • 1-2 polár pulóver
 • 3 bugyi/alsó, túrazokni, lányoknak melltartó
 • 1 bikini
 • 1 törölköző
 • hálózsák
 • 1 felfújható kispárna
 • kulacs, kulacstartó
 • Tisztaságcsomag:

 • szappan, sampon (legjobb a kettő az egyben)
 • fogkefe, fogkrém
 • golyós dezodor
 • mini kiszerelésű krém
 • lányoknak 10 db tampon, 6 db tisztasági betét vésztartaléknak (helyben pótolható)
 • összecsukható fésű vagy hajkefe
 • eldobható borotva
 • ajakbalzsam
 • mosószappan

  Egészségügyi csomag:
 • 3 levél Nidol (gyulladásokra)
 • 1 doboz Flector tapasz
 • 1 Sholl talpbetét, lehetőleg géles sarokrésszel
 • 1 levél Algopyrin
 • 1 levél Immodium
 • Stepsils (vagy más torokfertőtlenítő)
 • orrcsepp
 • Betadine
 • 1 csomag steril gézlap, 1 gézkötöző pólya
 • 1 tekercs Leukoplast
 • ragtapasz
 • 1 csomag Hansaplast vízhólyagtapasz

  Egyéb:
 • kicsi spanyol úti szótár
 • jegyzettömb
 • toll
 • előre nyomtatott térképek
 • fejlámpa
 • naptej
 • mini varrókészlet
 • kisolló
 • bicska
 • műanyag evőeszközök
 • 6 db csipesz
 • 1 zsinór szárításhoz
 • 100 db-os paprízsebkendő

  Iratok:
 • személyi igazolvány
 • útlevél
 • utasbiztosítás
 • EU-s egészségügyi kártya
 • bérlet
 • Jogosítvány
 • bankkártya
 • pénz

  Technika:
 • mobiltelefon
 • fülhallgató
 • töltő
 • pendrive és USB kábel
 • Élelmiszertartalék:
 • keksz
 • müzliszelet
 • víz

  Forrás: elcamino.utazas.hu
Online Utasbiztosítás