Bejelentkezés

Miért regisztrálj a mitvigyek.hu-n?

  • Ingyen nézheted meg a cikkek részleteit!
  • A cikkeket pdf formátumban is letöltheted!
  • Folyamatosan tájékoztatunk, ha valami frissül az oldalon!

Utasbiztosítás - Valóban szükséges?

Facebook

Nyaralni, kalandozni, utazni mindannyian szeretünk. Izgalommal tekintünk az előttünk álló hosszú utazásra, a minket váró ismeretlenre. Kíváncsian kóstoljuk az addig ismeretlen ízeket ott, ahol még a levegő is mintha egészen

más illatú lenne. Megmártózunk a tenger sós hullámaiban és mezítláb járunk az aranyló homokban… És közben teljesen megfeledkezünk róla, hogy ez az idilli állapot bármikor megváltozhat. Mert bizony az utazás legkellemetlenebb velejárója korántsem az lehet, ha leégünk a strandon… Nos, az utazók mindössze harmadának jut eszébe utasbiztosítást kötni. De valóban szükség van rá? A válasz egyértelműen igen.

 

Nyaralni, kalandozni, utazni mindannyian szeretünk. Izgalommal tekintünk az előttünk álló hosszú utazásra, a minket váró ismeretlenre. Kíváncsian kóstoljuk az addig ismeretlen ízeket ott, ahol még a levegő is mintha egészen

más illatú lenne. Megmártózunk a tenger sós hullámaiban és mezítláb járunk az aranyló homokban… És közben teljesen megfeledkezünk róla, hogy ez az idilli állapot bármikor megváltozhat. Mert bizony az utazás legkellemetlenebb velejárója korántsem az lehet, ha leégünk a strandon… Nos, az utazók mindössze harmadának jut eszébe utasbiztosítást kötni. De valóban szükség van rá? A válasz egyértelműen igen.

 

A probléma általában ott gyökeredzik, hogy az útnak indulók nem csupán a biztosítás megkötéséről „feledkeznek” meg (ugyan, minek erre is pénzt költeni), hanem még arról sem tájékozódnak előzetesen, hogy ha netán mégis megtörténne a baj – és lássuk be gyomorrontás, ficam, netán csonttörés, csípés bárhol megeshet velünk – kihez vagy hová is kell fordulni. És főleg: ki fizeti az olykor egekbe szökő ellátási költséget. A válasz egyszerű: aki nem rendelkezik biztosítással, az bizony kénytelen lesz jó mélyen a zsebébe nyúlni. Már ha van rá egyáltalán lehetősége, hiszen egyes ellátások ára kifejezetten horribilis (gondoljunk pl. egy nem várt néhány napos kórházi kezelésre).

 

Utasbiztosítást kötni tehát feltétlenül javasolt. De a lehetőségek tárháza ezzel még nem ért véget. Sokan hallottak már az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról, azonban az utazók jelentős része csak fél-információk birtokában van. Tegyük hát rendbe a dolgokat: az EEK az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhető, az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv adja ki. Mindazok jogosultak rá, akik a magyar egészségügyi szolgáltatásokra is azok. A kártya kiállítástól számított 36 hónapig érvényes és kizárólag az Európai Gazdasági Térség területén használható. Azonban fontos tudni, hogy megléte esetén sem fizet automatikusan a magyar egészségbiztosító. A jogszabály értelmében kizárólag azok az ellátások vehetők igénybe, melyek orvosilag szükségessé válnak. Az pedig, hogy az adott eset ilyennek minősül-e, a kezelőorvos bírálja el. Továbbá az sem mindegy, hogy pontosan kihez fordulunk, mivel kizárólag olyan intézmény, ezáltal kezelőorvos lehet illetékes, aki a magyar társadalombiztosítási szervvel szerződéses viszonyban áll. Ezen szolgáltatók köréről tehát feltétlenül tájékozódni szükséges még az utazás előtt. Arról nem is beszélve, hogy az egyes tagállamok különbözőképpen határozzák meg az igénybe vehető ellátási csomagot, így előfordulhat, hogy pl. mentés esetén nem fogadják el a kártyát. Ezzel szemben Horvátországban kizárólag sürgősségi ellátásra használható. Egységes álláspont azonban, hogy orvosilag indokolt ellátásnak minősül a dialízis-kezelés, az oxigénterápia, illetve a szüléssel járó ellátások. Ha alábbiak közül bármelyikben érintettek vagyunk, netán lehetünk a nyaralásunk alatt, feltétlenül javasolt még az utazás előtt felvenni a kapcsolatot a külföldi szolgáltatóval, hogy később nehogy kellemetlen meglepetés érjen. Fontos tudni azonban, hogy a kártya nem használható fel olyan esetben, amikor az utazás kifejezetten azzal a céllal történik, hogy külföldön vegyünk igénybe valamilyen egészségügyi ellátást. S nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy egyes tagországokban (pl. Belgium, Franciaország, Luxemburg, egyes szolgáltatások esetén Finnország) ún. visszatérítéses rendszer működik, ami azt jelenti, hogy az egészségügyi ellátás, valamint gyógyszerek költségeit a betegnek kell megfinanszíroznia, s majd utólag számíthat a biztosítótól pénzvisszatérítésre.

 

Összegzésképpen elmondható, hogy utasbiztosítást akkor sem árt kötni, ha egyébként rendelkezünk EEK-val. Már csak az a kérdés, hogy a piacon található temérdek típus közül melyiket is válasszuk. Néhány szempont figyelembevételével némiképp szűkíthető a potenciális jelöltek köre. Első és legfontosabb szempont, hogy mégis hová utazunk. Tudniillik a tengerentúlon lényegesen magasabbak az egészségügyi ellátás díjai, mint azon innen. Tehát ha távolabbi úti cél felé vesszük az irányt, feltétlenül javasolt magasabb szolgáltatási limitet tartalmazó biztosítást választani. A másik szempont az utazás időtartama. Hiszen valljuk be, minél hosszabb tartózkodásra készülünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy esetleg történik valami. A harmadik dolog, amit figyelembe kell venni, az utazásunk célja. Hiszen ha pl. sportolás, búvárkodás, netán hegymászás is szerepel a terveink között, az említett tevékenység többnyire szükségessé teszi kiegészítő biztosítás megkötését.

 

Hasznos információ, hogy baj esetén – kivételt képez ez alól a közvetlen életveszély – mindenkor a biztosítót vagy annak assistance cégét szükséges hívni. A biztosítási kötvényen minden esetben szerepel egy 0-24 óráig tárcsázható telefonszám, melyen a diszpécser tájékoztatást nyújt róla, hogy biztosítónk melyik legközelebbi szolgáltatóval áll szerződésben. Amennyiben a tartózkodási helyen nem lelhető fel ilyen egészségügyi intézmény, akkor sincs ok az aggodalomra: ez esetben is be kell mutatni a biztosítási kötvényt, s a két szolgáltató általában egymás között, utólag elintézi az anyagiakat. De nagyon fontos, hogy a kötvény mindig nálunk legyen, lehetőleg a személyes irataink mellett!

 

Biztonságunk érdekében azonban mást is tehetünk azon túl, hogy gondoskodunk utasbiztosításról. Egy jól összeállított útipatika is igen nagy szolgálatot tehet.

 

Mit vigyek az egészségügyi csomagban?

 

Baleset esetére: - kötszer,

- ragtapasz,

- fertőtlenítőszer,

- égésre alkalmazható spray vagy kenőcs,

- elasztikus pólya,

- csipesz,

- olló

 

Meghűlés estére: - lázmérő,

- láz- és fájdalomcsillapító,

- köptető,

- köhögéscsillapító,

- gyulladáscsökkentő készítmény,

- antibiotikum,

- orrcsepp,

- torokfertőtlenítő,

- C-vitamin,

- gyógytea

 

Továbbá: - görcsoldó,

- hasmenés elleni szer (széntabletta, probiotikumok)

- székrekedés elleni készítmény

- B6 vitamin (hányinger, hányás ellen)

- Calcium pezsgőtabletta, antihisztaminos készítmények (rovarcsípés esetére)

- napvédő krém (magas faktorszámú), napozás utáni balzsam, hűsítő spray vagy kenőcs leégés esetére

 

2014.01.10.

Online Utasbiztosítás