Spanyolország

Facebook
Spanyolország nagyszerűségét főként az a sokoldalúsága adja, melynek köszönhetően a nyaralással szemben támasztott legkülönfélébb igényeket is ki tudja elégíteni. Elég, ha érkeztünkkor végigpillantunk mindazon, mely körülvesz: káprázatos természeti környezet, szikrázó napsütés és végtelen hosszú, homokos tengerpartok. A kiváló katalán bor zamatos illata és a forróvérű, pezsgő spanyol életérzés egy szempillantás alatt megbabonáz.

 

Átlagos időjárás

Madrid:

Jan Feb Már
Ápr
Máj
Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
9°c 11°c 15°c 18°c 21°c 27°c 31°c 30°c 25°c 19°c 13°c 9°c
2°c 2°c 5°c 7°c 10°c 15°c 17°c 17°c 14°c 10°c 5°c 2°c

Ibiza:

JanFebMár
Ápr
Máj
JúnJúlAugSzepOktNovDec
15°c 16°c 17°c 18°c 21°c 26°c 29°c 29°c 27°c 23°c 19°c 16°c
8°c 9°c 9°c 11°c 14°c 18°c 21°c 22°c 20°c 16°c 12°c 10°c

 

 

Elhelyezkedés, általános jellemzők

Spanyolország Dél-Európa, valamint Észak- és Nyugat-Afrika független állama (Ceuta és Melilla autonóm városokkal és a Kanári–szigetekkel). A spanyol szárazföldet a Földközi-tenger (benne az ugyancsak hozzá tartozó Baleár-szigetekkel), a Vizcayai-öböl és az Atlanti-óceán határolja, szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos. Az ibériai-félsziget legnagyobb független állama.


Fővárosa Madrid, mely abszolút modern városnak tekinthető: temperamentumos éjszakáiba minduntalan utazásra csábít, pezsgő szórakozási lehetőségeket kínálva, miközben művészeti élete is rendkívül gazdag. Múzeumok, galériák és színházak százai várják, hogy az érdeklődők betérjenek, s kulturális élményekkel töltődjenek fel.


Helyi különlegesség a nyelvi gazdagság is, hiszen a hivatalos spanyolon kívül sok helyen találkozhatunk annak bizonyos változataival: gyakori a katalán, galíciai (Galícia), valenciai (Valencia), valamint baszk (Baszkföld és Navarra) tájszólás.


A helyiekről köztudott, hogy kedves és vendégszerető nép. Ha észreveszik, hogy valaki komolyan érdeklődik az országuk iránt, netán megpróbál az anyanyelvükön szólni hozzájuk, még a szokásosnál is kedvesebb arcukat ismerheti meg.


Ha felejthetetlen élményekre vágyunk, Barcelonában járva felejtsük el a híres étteremláncokat, válasszuk helyettük az eredeti katalán borászatokat, eldugott éttermeket. Távolodjunk el a szuvenír-boltokkal telítődött, zsúfolt üdülőközpontoktól és járjuk be a kisebb falvakat is. Ismerjük meg Baszkföld egyedi folklórját, no és nem utolsó sorban remek konyháját, de ne feledkezzünk meg csodás történelmi városáról San Sebastianról sem.  Fedezzük fel a káprázatos Andalúziát, táncoljunk Sevillában, ismerjük meg a történelem titkait Malaga és Grenada provinciákban, Cordóbában és Montillában pedig bátran áldozhatunk a hamisítatlan spanyol bor oltárán.


Az időeltolódás a szárazföldön és a Baleár-szigeteken GMT+1, vagyis Magyarországgal azonos zónába esik, a Kanári szigeteken -1 óra.

 

 

Egészségügy

Spanyolországba nincs kötelezően előírt oltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja: diftéria, tetanusz, kullancsencephalitis ,hepatitis A és B.


További info: www.oek.hu


Az egészségügyi ellátás színvonala az Európai Unió többi tagállamával megegyező.


Utazás előtt feltétlenül váltsuk ki Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat, mivel megléte esetén a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe mindazon egészségügyi szolgáltatások, melyek az átmeneti tartózkodás idején orvosilag szükségesek. Az ellátás szükségességének megállapítása minden esetben a kezelőorvos feladata. A miénk pedig az, hogy a Kártyával közvetlenül Magyarország társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló spanyol egészségügyi szolgáltatóhoz forduljunk. Ebben az esetben ugyanis olyan ellátásban kell részesíteniük, mintha saját biztosítottjuk lennénk.


Az ország területén különösebb egészségügyi veszélytől nem kell tartanunk. Az utcai gyorsbüfékkel azért legyünk óvatosak, de a szállodai csapvíz és az üdítőkbe rakott jégkockák nem rejtenek veszélyt.

 

 

Fizetőeszköz, hasznos információk

Hivatalos fizetőeszköz az euró (EUR)


1 EUR ~ 295 HUF


(Indulás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról!)


Bár a kiadásokat érdemes készpénzzel rendezni, használhatunk bankkártyát (főként áruházakban, drágább éttermekben és szállodákban szokás), a nagyvárosokban és szállodákban pedig automaták is akadnak. Az uniós szabályoknak köszönhetően Spanyolországban ugyanolyan költséggel vehetünk fel pénzt, mintha itthon tennénk, egy olyan automatából, mely nem a saját bankunkhoz tartozik. Bank- vagy hitelkártyával folytatott eurótranzakció díja szintén megegyezik a hazaival, az euróban történő pénzátutalásért pedig egységes díjat kell fizetni.


Kellemes meglepetésként érhet, hogy Spanyolország a legolcsóbb nyugati-európai országok közé tartozik, élelmiszerárai megközelítően azonosak az itthonival. Természetesen itt is igaz, hogy az üdülőközpontok árfekvése jóval meghaladja az ország többi területén megszokottat.


Ami a helyi jellegzetességeket illeti, vásárlásaink során érdemes bőrárut, bundát vásárolni, ár-érték arányát figyelembe véve mindenképpen előnyös üzletet köthetünk. Érdemes áldozni a közismerten kiváló minőségű helyi borokra, de az arany- és ezüstékszerek között is bátran válogathatunk. Érdemes vásárolni kozmetikumokat és parfümöt, hagyományos spanyol szuvenírnek számít a kerámia, a különböző szőnyegek és a csipke. A gyerekeknek kitűnő spanyol cukorféleségeket, az ínyenceknek pedig minőségi olívaolajat és fűszereket kínálnak.

 

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgár érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphet Spanyolország területére.


Személygépkocsival történő beutazás esetén szükség van a jármű zöldkártyájára, illetve a helyi szabályok értelmében, az utasok számával megegyező számú fényvisszaverő mellény bemutatása is kötelező. Ennek hiányában akár 90 euró összegű pénzbírság róható ki.

 

 

Mit vigyek, mit ne?

Az utazás során személyes használatra vagy ajándékba szánt nem kereskedelmi jellegű áruk be- és kivitele nem esik korlátozás alá.


Jövedéki termékek esetén az alábbi mennyiségek vannak meghatározva: dohánytermékek esetén 800 szál cigaretta, 200 db szivar vagy 400 db szivarka, illetve 1 kg egyéb fogyasztási dohány. Alkoholtermékek esetén 110 liter sör, 20 liter köztes alkoholtermék, 10 liter tömény, vagy 90 liter bor (melyből max. 60 liter lehet pezsgő).


Az utazás idejére összekészített élelmiszer-csomagba nem ajánlatos könnyen romlandó élelmiszert tenni, hiszen ezek bevitelét szinte minden ország tiltja. Bármikor előfordulhatnak továbbá olyan termékek, melyek ideiglenesen beviteli/kiviteli tiltólistára kerülnek. Utazás előtt mindig érdemes ezekről tájékozódni!


Az országba házikedvenc állatútlevél birtokában, chippel vagy tetoválással ellátva, veszettség ellen beoltva szállítható.


További info: www.kulugyminiszterium.hu

 

Nagykövetség, konzulátus:

Magyarország diplomáciai képviselete Spanyolországban:

Madridi  Nagykövetség
Cím: Angel de Diego Roldán, 21 (28036 MADRID)
Előhívó: (00)-(34)-(91)
Telefon: 413 98 50, 413 41 37
Ügyelet: +34 619 22 19 29 (előhívó nélkül)
Fax: 416 44 54
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Bucsi Szabó Edit
E-mail: CLOAKING , CLOAKING
Honlap: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/ES/hu

Magyarország tiszteletbeli konzulátusa Tenerifén (Kanári Szigetek):

Kanári szigeteki külképviselet: Tenerife
Cím: 38650, Los Cristianos, Arona, Tenerife, Apartado de Correos 404.
Telefon(mobil): (+34) 639-209-197
Fax: (+34) 922-85-20-01
Tiszteletbeli konzul: Hermann Nóra Henrietta
E-mail: CLOAKING

Spanyol Királyság Nagykövetsége Magyarországon:

Cím: Budapest, Eötvös u. 11/b.
Telefon: 202-4006
Fax: 202-4206
Misszióvezető: Enrique Pastor De Gana rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
E-mail: CLOAKING
Honlap: http://www.maec.es/embajadas/budapest/es/home

 

 

Éghajlat

Spanyolország éghajlata viszonylag sokoldalúnak tekinthető, mely változatos földrajzi jellemzőiből adódik. A keleti és déli területeken magas az éves napos órák száma, minimális csapadékmennyiség realizálódik, a tél enyhe. A belterületeken ehhez képest kifejezetten nagy hőingadozás tapasztalható, az északi partszakaszon pedig kifejezetten sok eső hull. Nyáron az átlaghőmérséklet 25°C, de nem ritkán 35°C-ig is felszökik a hőmérő higanyszála. A téli átlaghőmérséklet 15 °C, de a minimumok 5°C alá is süllyedhetnek, hóesés azonban csak ritkán fordul elő. Síelésre alkalmas terep így is akad: a Sierra Nevada hegység.


A spanyol szigetek időjárása némiképp eltér a szárazföldön tapasztalhatótól: a Kanári-szigeteken szubtrópusi éghajlat uralkodik, jellemzően magas hőmérsékleti értékekkel és kevés csapadékkal. A Baleár-szigetek éghajlatában némiképp nagyobb eltérések tapasztalhatók, s lényegesen több csapadék jellemző.

 

Hasznos

Az elektromos áram 230 V feszültségű, 50 Hz, a hazai normáknak megfelelő típusú csatlakozókkal, így adapterre nincs szükség.


A magyar mobiltelefonok természetesen itt is használhatóak, ehhez mindössze roaming szolgáltatás szükséges. Arról, hogy az egyes szolgáltatók esetében ennek használata automatikus vagy aktiváláshoz kötött, az adott szolgáltató tud megfelelő tájékoztatást nyújtani.

 

"Töltsd le az univerzális csekk-listát Spanyolországhoz, mely megkönnyíti a felkészülést, a vásárlást, a pakolást az útra és segít, hogy az utazásod előtt, alatt, után minden rendben legyen!”

Lépjen be a teljes tartalom letöltéséhez!

Mielőtt elindulsz:


 • Köss utasbiztosítást
 • Fénymásolat a fontos dokumentumokról
 • Egészségügyi biztosítás intézése az utazásra
 • Nemzetközi zöldkártya intézése
 • Vízum ügyintézés
 • Elektromos főkapcsolók lekapcsolása
 • Gázcsap elzárása
 • Bejövő vízvezeték elzárása
 • ..........................
 • ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

  Bank és pénzügyek:

 • Bankkártyák
 • Hitelkártyák
 • Készpénz (EUR)
 • Internet banking eszköz
 • Egészségügyi biztosítási kártya
 • Nemzetközi diákigazolvány

  Utazási papírok:

 • Útlevél
 • Vízum
 • Vezetői engedély
 • Jegyek (repülő, vonat, busz, hajó...)
 • Foglalási papírok
 • Törzsutas kártya
 • ..........................

  Ruhák:

 • Fürdő papucs
 • Fürdőruha/bikini
 • Blúz
 • Fehérnemű
 • Öv
 • Hajgumi
 • ..........................

   

 • Pizsama
 • Szandálok
 • Cipők
 • Túracipők
 • Hosszú ujjú pólók
 • Zoknik
 • ..........................

  Személyes tárgyak:

 • Szemüvegek
 • Szemüvegtok
 • Kontaktlencse folyadék
 • Kézitáska
 • Óra
 • Kulcsok
 • ..........................

  Egészség, Gyógyszerek:

 • Zsebkendő
 • Fogamzásgátló
 • Kondom
 • Személyes gyógyszerek
 • Hasmenés elleni és bélfertőtlenítő szer
 • Sebfertőtlenítő oldat, sebtapasz
 • ..........................

  Piperecikkek:

 • Aftershave/parfüm
 • Napozás utáni krém
 • Testápoló
 • Hajkondícionáló
 • Hidratáló krém
 • Dezodor
 • ..........................

   

 • Egészségügyi betét/tampon
 • Smink
 • Körömcsipesz
 • Szőrtelenítő krém
 • Fültisztító
 • Csipesz
 • ..........................

  Gyerekek:

 • Ceruzák
 • Játékok
 • Sapka
 • Szabadidő:

 • Könyvek
 • Hangszerek
 • Játékok
 • Magazinok
 • Számítógépes játékok
 • ..........................

  Eszközök:

 • Mobiltelefon és töltő
 • PUK-kód GSM
 • Telefonkártya
 • Fényképezőgép
 • Kamera
 • Memória kártya
 • Zene (CD/MD/MP4)
 • Ébresztőóra
 • Biztonsági PIN kódok
 • ..........................

....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........