Svájc

Facebook
Európa ékkövének aposztrofálható ország Svájc. Csodás ékszerek és luxus órák aranyozzák be nevét, fenséges csokoládék és sajtok jutnak említésétől rögtön eszünkbe, bankközpontok és üzletemberek hazája.

svjc.jpg - 206.75 Kb

 

Átlagos időjárás

Bern:

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
2°c 4°c 9°c 12°c 18°c 22°c 23°c 22°c 18°c 13°c 6°c 2°c
-4°c -3°c -1°c 2°c 7°c 10°c 11°c 11°c 8°c 5°c 0°c -2°c

 

 

Elhelyezkedés, általános jellemzők

Svájc Közép-Európa állama. Németországgal, Ausztriával, Lichtensteinnel, Olaszországgal és Franciaországgal határos. Fővárosa Bern.

 

Az ország kis kiterjedésének ellenére jelentős kulturális központ, éghajlati és tájképi sokféleség jellemzi.

 

Európa leggazdagabb országainak egyike. A stratégiai elhelyezkedés, politikai stabilitás és nagyfokú megbízhatóság segítette pénzügyi központtá válni.

 

Az időeltolódás GMT+1, vagyis Magyarországgal azonos zónába esik.

 

 

Egészségügy

Svájcba nincs kötelezően előírt oltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a kullancsencephalitis elleni vakcinát mégis ajánlja.


További info: www.oek.hu

 

Svájc közegészségügyi helyzete jó , az ellátás jól szervezett és magas színvonalú, de rendkívül drága.

 

Az ország nem tagja ugyan az Európai Uniónak, de egy külön megállapodásnak köszönhetően meghatározott feltételek teljesülése mellett magyar állampolgár Európai Egészségbiztosítási Kártyával igénybe vehet szükséges szolgáltatásokat. A számlát ebben az esetben is a betegnek kell rendeznie, a költségek megtérítése csak utólag igényelhető, a vonatkozó feltételek teljesülése esetén, és meghatározott önrész vállalása mellett. Ezzel együtt tisztában kell vele lenni, hogy még a kártya birtokában is előfordulhat, hogy az akár több tízezer svájci frankra rúgó térítési díjat magunknak kell rendeznünk, ami jelentős anyagi megterhelést jelent. Ezért indulás előtt feltétlenül szükséges tájékozódni a  lehetőségekről és megfelelő fedezetet nyújtó utazásbiztosítás megléte mellett vállalni a svájci utazást.

 

 

Fizetőeszköz, hasznos információk

Hivatalos fizetőeszköz a svájci frank (CHF)


1 CHF ~ 253 HUF


(Indulás előtt tájékozódj az aktuális valutaárfolyamról!)

 

Svájcnak jelentős jövedelmet eredményez több évszázados hagyományokon alapuló bankrendszere, amely a biztosítási ágazatban is jelentős eredményekkel büszkélkedhet. Az ország menedékhely a befektetők számára, a banktitok viszonylag szigorú védelme és a helyi valuta hosszútávú értékállósága miatt.

 

 

Beutazási feltételek

Magyar állampolgár érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphet Svájc területére, 90 napot meg nem haladó időtartam estén mindennemű kötelezettség nélkül.

 

 

Mit vigyek, mit ne?

Svájcba történő uatzáskor továbbra is számítani kell határellenőrzésre, tekintve, hogy az ország nem tagja sem az Európai Uniónak, sem vámuniójának. Biztonsági okokból ehhez bármikor társulhat személyi ellenőrzés is.

 

A belépést követően a helyi hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hogy a külföldi rendelkezik-e a beutazás és tartózkodás feltételeivel.

 

A beutazónak igazolnia kell minden bevitelre szánt 10.000 svájci frank értéket meghaladó készpénzének eredetét és felhasználásának célját. Pénzmosás vagy terrorizmus elősegítésének gyanúja esetén ennél kisebb értékű készpénz ellenőrzésére is sor kerülhet, ebben az esetben ideiglenes lefoglalásra számítani lehet.

 

Svájban és Lichtensteinben az egy kézzel nyitható bicskák is fegyvernek minősülnek, engedély nélküli birtoklásuk vagy országba történő bevitelük komoly pénzbírsággal sújtható.

 

Nem kereskedelmi forgalomban lévő jövedéki termékek az alábbi mennyiségekben vámmentesen bevihetők (17. életévüket betöltött személyek esetén): 2 liter 15%-nál alacsonyabb  és 1 liter ennél magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszesital, 200 db cigaretta vagy 50 db szivar vagy 200 g vágott dohány és 200 db cigarettapapír.
Egyéb áru személyenként 300 CHF összértékig vihető be vámmentesen. Külön szabályozás alá esnek bizonyos érzékeny minősítésel ellátott mezőgazdasági termékek (hús- és tejtermékek, stb.).


További info: www.kulugyminiszterium.hu

 

 

Nagykövetség, konzulátus:

Magyarország diplomáciai képviselete:

Bern Nagykövetség
Cím: Muristr. 31. 3006 Bern
Előhívó: (00)-(41)-(31)
Telefon: 352-85-72, 352-28-67
Ügyelet: 079/826-47-14
Fax: 351-20-01
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Nagy Erzsébet
E-mail: CLOAKING
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/bern

További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van:
Liechtenstein

Svájci Nagykövetség Magyarországon:

Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 107.
Telefon: 460-70-40, Vízum Osztály: 343-36-57
Fax: 364-3657, 384-94-92
E-mail: CLOAKING

 

 

Éghajlat

Svájc éghajlata összességében mérsékeltnek nevezhető, helyenként azonban nagy ingadozást mutat. Magashegyeiben igen zord klíma uralkodik. A csapadékmennyiség területenként igen eltérő. Általánosságban véve igaz, hogy az Alpoktól északra és nyugatra eső területek hideg, esős klímájúak, a déli területeken ezzel szemben nedves, mediterrán jelleg uralkodik.

 

 

Hasznos

Az elektromos áram 230 V feszültségű, 50 Hz, a hazai normáktól javarészt eltérő csatlakozókkal, így adapter szükséges.

 

"Töltsd le az univerzális csekk-listát Svájchoz, mely megkönnyíti a felkészülést, a vásárlást, a pakolást az útra és segít, hogy az utazásod előtt, alatt, után minden rendben legyen!”

Lépjen be a teljes tartalom letöltéséhez!

Mielőtt elindulsz:


 • Köss utasbiztosítást
 • Fénymásolat a fontos dokumentumokról
 • Egészségügyi biztosítás intézése az utazásra
 • Nemzetközi zöldkártya intézése
 • Vízum ügyintézés
 • Elektromos főkapcsolók lekapcsolása
 • Gázcsap elzárása
 • Bejövő vízvezeték elzárása
 • ..........................

  ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

  Bank és pénzügyek:
  Utazási papírok:

 

  Ruhák:
  Személyes tárgyak:

 

  Egészség, Gyógyszerek:

 

  Piperecikkek:

 

  Gyerekek:Szabadidő:Címek:

 

  Eszközök:Egyéb saját ötlet:

 

....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

Kapcsolódó cikkek

Online Utasbiztosítás