Bejelentkezés

Miért regisztrálj a mitvigyek.hu-n?

 • Ingyen nézheted meg a cikkek részleteit!
 • A cikkeket pdf formátumban is letöltheted!
 • Folyamatosan tájékoztatunk, ha valami frissül az oldalon!

Theater

Facebook
Az előadóművészetek egyik legszínesebb, sokrétűbb ága a színházművészet. A történetbemutatás színjáték útján, beszéd, mozdulatok, zene, tánc, különböző hanghatások és látványelemek révén valósul meg, nem ritkán más művészetek eszközeivel kombinálva.

theater2.jpg - 39.65 Kb

 

Mit vigyek a színházba?

A színház varázslatos világa többségünkre nagy hatást gyakorol. Magával ragadó díszletei, káprázatos jelmezei, briliáns játéka külön-külön is lefegyverző, az összhatás pedig megkérdőjelezhetetlenül ámulatba ejtő. Egy kicsit olyan, mintha besétálnánk egy elvarázsolt kastélyba, ahol minden egészen más, mint a hétköznapi élet, jellegzetes illatával még a levegő is, ami megtölti a tüdőnket. Maga az atmoszféra szinte leírhatatlan.


A kulturális nevelés fontos állomása a színházművészet megismertetése már a legfiatalabb korosztállyal is. Remek lehetőséget teremtenek erre a különféle bábelőadások, melyek leginkább az óvodás korosztályt célozzák, de hazánkban babaszínház címen csecsemőknek szánt előadások is megtalálhatók a kínálatban. Családi színházakban jól felépített struktúra alapján a programkínálat csecsemőkortól kezdve egészen a késő kamasz, illetve felnőttkorig ajánl előadásokat, ahol a gyermek tulajdonképpen „belenő” az adott darabokba, életkorának megfelelően mindig az igényeihez igazodva, érettségének és befogadóképességének megfelelően tálalja a számára aktuális történetet.


Ami a felnőtt korosztály számára írt darabokra vonatkozik, filozófia, művészeti forma és színházi megközelítés tekintetében is számtalan variáció ismeretes. Előállításukat tekintve van darab, mely valamely politikai, netán szellemi irányzathoz kötődik, más egyszerűen művészi alapon áll, valaki a történetre fókuszál, egyesek inkább a színpadi eseményre, sőt olyan is akad, aki magára a színházra, mint a társadalmi változások színterére. Arisztotelész szerint a színházhoz hat elem megléte szükséges, úgy mint cselekmény, szereplő, ötlet, nyelv, dal valamint látvány. Ezzel szemben a XVII. századi Lope de Vega spanyol író úgy vélte három deszka, két színész és egy közös szenvedély éppen elegendő.


Ami a műfaji megközelítést illeti, természetesen e téren is nagy eltérések mutatkoznak a különböző darabok között. A teljesség igénye nélkül megkülönböztetünk komédiát (fekete, romantikus, zenés, stb.), melodrámát, monológot, musicalt, nemzeti drámát, operát, operettet, pantomimet, rockoperát, testjátékot, tragédiát, tragikomédiát és versszínházat. Régi hagyományokra nyúlik vissza az ún. politikai színház, mely a közönség számára éppen aktuális társadalmi ismereteket, tanulságokat mutat be, nem titkoltan befolyásolási céllal. Ezen kívül említést érdemelnek a különféle vallások egyedi hittani és lélektani színjátékai, a passiók és misztériumjátékok, de ide sorolandó például a buddhista no-színház is.


A színház-élmény kulturális értékein felül a kifinomultság, elegancia révén főként a hölgyek kedvelt elfoglaltságai közé tartozik. Ide ugyanis nem illik hagyományos utcai ruhában belépni, ügyelnünk kell makulátlan megjelenésünkre, elegáns öltözetünkre, igényes frizuránkra és szép sminkünkre is.

 

Amit színházba feltétlenül vigyél magaddal:

Lépjen be a teljes tartalom letöltéséhez!

      
 • Színházjegy
 • Elegáns öltözék
 • Készpénz
 • Kistáska a ruhatári bilétának
 • Papírzsebkendő
 • Színházi látcső
 • Tartalék harisnya ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

 

Kapcsolódó cikkek

Online Utasbiztosítás