Bejelentkezés

Miért regisztrálj a mitvigyek.hu-n?

 • Ingyen nézheted meg a cikkek részleteit!
 • A cikkeket pdf formátumban is letöltheted!
 • Folyamatosan tájékoztatunk, ha valami frissül az oldalon!

Sailing

Facebook
Bár a vitorlázás az egyik legnagyobb elméleti tudást igénylő sportág, mégis kortalan sportnak tekinthető, így tanulását bármikor lehet, sőt érdemes is elkezdeni.

sailing.jpg - 15.19 Kb

 

Mit vigyek, ha vitorlázni indulok?

Ahhoz, hogy valaki vitorlást vezethessen, legelőször kishajó-vezetői vizsgára van szüksége. Ezt bárki leteheti, aki elmúlt 18 éves, orvosilag alkalmas, továbbá legalább a 8 általános iskolai osztályt elvégezte. A sikeres vizsga nemzetközi és belvízi képesítést is ad. A képzés első része elméleti oktatás, mely során megismerkedünk a hajózási szabályzattal (vízikresz), valamint a vitorlázás elméleti anyagával. A gyakorlati képzés során megtanuljuk a hajókezelés alapjait, a vitorlás felszerelését, az alapvető manővereket és csomókat, a kikötéseket, valamint a vízből történő mentést. A vitorlásvizsga elméleti része két részből áll, melynek első fele a teszt, ami a szabályzattal és KRESZ-szel, a második pedig szóbeli feleletként a vitorlázási alapismeretekkel foglalkozik. A gyakorlati vizsgán valamelyik ismert feladat végrehajtására kerül sor.


Abban a családban, ahol komolyan érdeklődnek a vitorlássport iránt, a gyermekek rendszerint már 6-8 éves korukban elkezdenek foglalkozni az alapok elsajátításával. Ennek fényében a vitorlásklubok és vízisportiskolák rendszeresen szerveznek néhány hetes bentlakásos táborokat a Balaton mellett, kifejezetten gyermekek számára. Ennek során a résztvevők játékos formában ismerkednek meg a vitorlázás alapjaival, miközben egész napokat töltenek a vízen. A tábor végeztével vizsgát ugyan fiatal koruk miatt még nem tehetnek, de megalapozott tudásuk révén, a kellő tehetséggel és akarattal rendelkező tanulók a későbbiekben akár versenyzővé is válhatnak. A sport kortalansága tehát abban rejlik, hogy míg legfiatalabb szárnypróbálgatói mindössze 6-8 évesek, akár 80 évesen is bátran vízre szállhatunk.  (2001-ben, pl. a Kék szalag vitorlásversenyt egy 84 éves hölgy is teljesítette.)


Akit a hagyományos vitorlázás már nem elégít ki, és tengeri túrára vágyik, néhány dologgal érdemes tisztában lennie. Általánosan használt gyógyszerek és elsősegély-felszerelés minden hajón van, így erről külön nem kell gondoskodni, saját használatú gyógyszereinket azonban ne felejtsük otthon. Ezek a hajók jól felszereltek, így a konyhában hűtőszekrény, mosogató, evőeszközök és edények mind rendelkezésre állnak. Az étkezésekhez szükséges bevásárlás azonban a résztvevők feladata, így jó tanácsként elmondható, hogy a konfliktusok elkerülése végett ezt érdemes közösen intézni.

 

Amennyiben hagyományos vitorlástúránál többre vágysz, és azt tervezed, hogy részt veszel egy tengeri úton, az alábbiakat feltétlenül vidd magaddal:

Lépjen be a teljes tartalom letöltéséhez!

      
 • Útlevél
 • Utasbiztosítás
 • Napszemüveg
 • Naptej
 • Esőkabát
 • Vízálló nadrág
 • Gumicsizma (nem fekete, hogy ne fogja meg a fehér fedélzetet)
 • Fürdőruha
 • Póló
 • Ing ....... Lépjen be, a további tartalom megjelenítéséhez! ........

 

Kapcsolódó cikkek

Online Utasbiztosítás